Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-29@01:58:45 GMT

نهادهای عمومی پیشران توسعه تجارت با سوریه شوند

تاریخ انتشار: ۴ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۷۷۲۵۹۸

نهادهای عمومی پیشران توسعه تجارت با سوریه شوند

به گزارش خبرنگار مهر، در دوره بازسازی سوریه گرچه شرکت‌های کوچک و متوسط (SME ها) با موانع جدی روبرو هستند، ورود نهادهای عمومی غیر دولتی بزرگ جمهوری اسلامی ایران می‌تواند ضمن انجام پروژه‌های خود با رفع موانع زمینه برای نقش‌آفرینی شرکت‌های کوچک و متوسط دیگر را فراهم آورد.

صمد محمدی، کارشناس دیپلماسی اقتصادی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه ایران و سوریه پس از انقلاب اسلامی ایران با توجه به اقتضائات و سیاست‌های دوجانبه به شرکای استراتژیک یکدیگر تبدیل شدند، گفت: در زمان جنگ تحمیلی علیه ایران نیز سوریه از معدود کشورهایی بود که به ایران کمک‌های نظامی و تسلیحاتی ارسال کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همچنین پس از جنگ، سوریه به‌عنوان کشوری اثرگذار، کمک‌های شایانی در شکل‌گیری و تقویت محور مقاومت ارائه نمود.

طبق آمار سازمان ملل در سال ۲۰۱۹ ترکیه و امارات که از کشورهای متخاصم سوریه بودند حضور فعالانه‌تری نسبت به ایران در این کشور داشتند؛ به نحوی که در همین سال به ترتیب ۹ و ۴ برابر ایران به سوریه صادرات داشتند

وی ادامه داد: این کشور از سال ۲۰۱۱ دچار جنگ داخلی شد و در اثر آن زیرساخت‌های سوریه به‌شدت مورد آسیب قرار گرفت. بنا بر گزارش بانک جهانی در خلال جنگ، حدود نیمی از مراکز درمانی دچار آسیب و ۲۷ درصد واحدهای مسکونی تخریب شدند. همچنین براساس گزارش کمیته اقتصادی و اجتماعی غرب آسیای سازمان ملل متحد (ESCWA) در سال ۲۰۱۸ سرمایه‌گذاری مورد نیاز برای بازسازی این کشور ۴۰۰ میلیارد دلار و مدت زمان مورد نیاز آن ۳۰ سال پیش بینی شده است.

وی بیان کرد: با فروکش کردن بحران و ورود سوریه به دوران بازسازی، فرصت وسیعی برای نقش‌آفرینی ایران در عرصه اقتصادی این کشور فراهم آمده است. با این وجود طبق آمار سازمان ملل در سال ۲۰۱۹ ترکیه و امارات که از کشورهای متخاصم سوریه بودند حضور فعالانه‌تری نسبت به ایران در این کشور داشتند؛ به نحوی که در همین سال به ترتیب ۹ و ۴ برابر ایران به سوریه صادرات داشتند.

 

این کارشناس دیپلماسی اقتصادی با اشاره به موانع پیش روی ایران برای بازسازی سوریه، گفت: باوجود آن‌که دوره بازسازی سوریه فرصت‌های متعددی را در عرصه تجاری روبروی شرکت‌های کوچک و متوسط ایرانی برای صادرات کالا و خدمات قرار داده است اما شرکت‌های فعال در تجارت میان دو کشور با موانع متعددی مواجه هستند. ازجمله مهم‌ترین موانع، ضعف خدمات صادراتی است که برای توسعه هر تجارتی ضروری و شامل خدمات مالی، پشتیبانی، حقوقی، بازاریابی، آموزش و تأمین امنیت می‌شود.

خط ترانزیت ریلی و حتی زمینی بین ایران و سوریه برقرار نیست و خط کشتی‌رانی نیز به صورت منظم بین دو کشور تردد ندارد، مبادلات پولی از مسیر صرافی‌ها و خارج از نظامات مرسوم تجاری با دشواری‌هایی روبرو است، بانک‌ها در ایران و سوریه نمی‌توانند تجار کشور مقابل را اعتبارسنجی کنند

وی با اشاره به اینکه صادرات ایران به علت آثار جنگ اخیر و تحریم‌های غرب علیه سوریه و نیز ایران به سختی انجام می‌شود و با نارسایی جدی مواجه است، گفت: خط ترانزیت ریلی و حتی زمینی بین ایران و سوریه برقرار نیست و خط کشتی‌رانی نیز به صورت منظم بین دو کشور تردد ندارد، مبادلات پولی از مسیر صرافی‌ها و خارج از نظامات مرسوم تجاری با دشواری‌هایی روبرو است، بانک‌ها در ایران و سوریه نمی‌توانند تجار کشور مقابل را اعتبارسنجی کنند تا امکان صدور ضمانت‌نامه و بیمه تجاری فراهم شود، شرکت‌های تخصصی حقوقی در زمینه مسائل قضائی آگاه به قوانین دو کشور در دسترس تجار و سرمایه‌گذاران نیستند، در عین حال فراهم آوردن خدمات صادرات فوق نیازمند سطحی از تجارت میان دو کشور است و در نبود آن، توجیه اقتصادی برای راه‌اندازی و ارائه این خدمات وجود ندارد، بررسی‌های کارشناسی نشان می‌دهد که یکی از راهبردهای تأمین این خدمات، بهره‌گیری از فرصت حضور شرکت‌های بزرگ است که با ورود به پروژه‌های کلان توسعه زیرساخت در این کشور علاوه بر کسب منفعت اقتصادی برای دو کشور، زمینه ارائه خدمات صادراتی مورد اشاره را برای شرکت‌های خرد و متوسط دیگر فراهم آورند.

بررسی تجربه عملکرد ایالات متحده‌آمریکا و شرکت‌های این کشور نیز نشان می‌دهد که آن‌ها برای حضور در دوره‌های پس از بحران در کشورهای مختلف از شرکت‌های بزرگ برای ورود به بازار استفاده می‌کنند

محمدی بیان کرد: بررسی تجربه عملکرد ایالات متحده‌آمریکا و شرکت‌های این کشور نیز نشان می‌دهد که آن‌ها برای حضور در دوره‌های پس از بحران در کشورهای مختلف از شرکت‌های بزرگ برای ورود به بازار استفاده می‌کنند. به عنوان مثال آمریکا برای توسعه نفوذ خود در عراق از شرکت Bechtel کمک گرفته است. این شرکت از مهم‌ترین و بزرگ‌ترین شرکت‌های ارائه کننده خدمات فنی، مهندسی و مشاوره‌ای در جهان است که در کشورهای مختلف اقدام به انجام پروژه‌های مهندسی در زمینه‌های زیرساخت، انرژی، محیط‌زیست، معدن و پتروشیمی می‌کند. از جمله مهم‌ترین دلایلی که سبب می‌شود آمریکا از این شرکت‌ها برای حضور در کشورهایی نظیر عراق که نارسایی‌های متعددی از نظر خدمات تجاری دارند، حمایت کند این است که آن‌ها برای انجام پروژه‌های عمرانی با فراهم آوردن بسترهایی نظیر حمل و نقل، حقوقی و قراردادی، مدیریت ریسک، تأمین منابع مالی، نقل و انتقال پول و… می‌تواند پروژه‌های خود را با موفقیت به انجام رسانند و در این مسیر زمینه‌هایی برای نقش‌آفرینی شرکت‌های کوچک و متوسط دیگر فراهم آورد.

فرصت حضور نهادهای عمومی غیر دولتی برای بازسازی سوریه

این کارشناس اقتصادی خاطر نشان کرد: در دوره بازسازی سوریه نیز گرچه حضور شرکت‌های کوچک و متوسط با موانع جدی مواجه است، حضور نهادهای عمومی غیردولتی مسیری است که می‌تواند زمینه نقش آفرینی جمهوری اسلامی ایران در عرصه اقتصادی این کشور را فراهم آورد. به عبارت دیگر شرکت‌های کوچک و متوسط برای این‌که بتوانند سهمی از بازار سوریه بدست بیاورند لازم است ذیل نهادهای عمومی غیردولتی مانند قرارگاه خاتم الانبیا، آستان قدس رضوی، بنیاد مستضعفان در این کشور حضور یابند و از این منظر مسئولیت این مجموعه‌های بزرگ در زمینه گشایش بازارهای جدید دو چندان است.
 

کد خبر 5124546 محمد امین دژمان

منبع: مهر

کلیدواژه: سوریه بازسازی سوریه بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی قرارگاه خاتم الانبیاء قیمت دلار بازار سهام ویروس کرونا اقتصاد چین بورس تهران قطع برق قیمت نفت شاخص کل بورس قیمت طلا قیمت سکه بهار آزادی لایحه بودجه ۱۴۰۰ وزارت صنعت معدن و تجارت نهاده های دامی بانک مرکزی ایران شرکت های کوچک و متوسط نهادهای عمومی بازسازی سوریه ایران و سوریه نقش آفرینی دو کشور شرکت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۷۷۲۵۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چند کشور آفریقایی کالای ایرانی می‌خرند؟

سید روح اله لطیفی، همزمان با دومین اجلاس بین‌المللی ایران و آفریقا، اظهار داشت: قاره آفریقا با دارا بودن ۱.۳ میلیارد نفر جمعیت و ۵۴ کشور، یک فرصت بزرگ در حوزه روابط تجاری و اقتصادی است.

به گزارش ایرنا، لطیفی افزود: ایران می‌تواند به واسطه نیاز این قاره به سوخت و انرژی، فنّاوری و مکانیزاسیون در تولید محصولات کشاورزی، سرمایه‌گذاری و طراحی و ساخت امور زیر بنایی از جمله معدن، سد، راه‌سازی و پروژه‌های عمرانی، اورهال کردن پالایشگاه‌ها، استخراج گاز، بازار مصرف مناسب مواد غذایی و محصولات صنعتی، تجاری و مصرفی و نیاز ما به کشت فراسرزمینی همراه با توانمندی کشورمان در صادرات خدمات فنی و مهندسی در این قاره فرصت‌ها ضمن حفظ شئونات انسانی و حفظ منافع توأمان کشورمان و کشور‌های آفریقایی حضور پیدا کند.

سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت ادامه داد: در سال ۱۴۰۲ پراکنش صادراتی کشور به این قاره از نکات قابل توجه بود و صادرات در شرق، غرب، شمال و جنوب این قاره به صورت خاصی توسعه پیدا کرد و ۳۹ کشور از این قاره، مقصد صادرات کالا‌های ایرانی به صورت مستقیم بودند.

لطیفی گفت: با وجود کاهش صادرات کشور به بخش سفید این قاره در شمال در سال‌های گذشته، شاهد افزایش صادرات به کشور‌های الجزایر، مصر، لیبی، تونس، جیبوتی و مراکش در سال ۱۴۰۲ با وجود بحران حمل و نقل در دریای سرخ بودیم.
وی در خصوص هفت مقصد نخست محصولات صادراتی به آفریقا، بیان کرد: در سال ۱۴۰۲، غنا با خرید ۱۷۳.۵ میلیون دلار، آفریقای جنوبی با ۱۴۵ میلیون دلار، تانزانیا با ۹۲.۸ میلیون دلار، کنیا با ۴۸.۷ میلیون دلار، نیجریه با ۴۸ میلیون دلار، موزامبیک با ۴۷.۱ میلیون دلار و سومالی با ۳۳.۳ میلیون دلار هفت مقصد نخست صادرات کالا‌های ایرانی به صورت مستقیم به این قاره بودند.

سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت بیان داشت: ۵۱ درصد صادرات ایران به این قاره مشتقات نفتی، شامل کود اوره، قیر، گاز مایع و انواع روغن‌های صنعتی بود و بعد از آن ۳۷ درصد صادرات کشورمان را محصولات فولادی و آهنی به خود اختصاص داده است. مواد غذایی، مصالح ساختمانی، انواع فرش و کف‌پوش، شوینده‌ها و لوازم بهداشتی، لوازم خانگی، دارو و تجهیزات پزشکی، لوازم صنعتی، قطعات خودرو، لاستیک، مواد معدنی، لوازم الکتریکی، لوستر، مبلمان و اسباب‌بازی از دیگر کالا‌های صادراتی ایران به قاره آفریقا در سال ۱۴۰۲ بودند.

لطیفی در خصوص واردات از قاره آفریقا، توضیح داد: در سال گذشته ۲۲ کشور از این قاره فروشنده مستقیم کالا به ایران بودند که آفریقای جنوبی با فروش ۱۹ میلیون دلار، زامبیا با ۱۲.۵ میلیون دلار، غنا ۱۲ میلیون دلار، سیشل با ۱۱.۷ میلیون دلار، کنیا ۹.۵ میلیون دلار، تانزانیا با ۶.۱ میلیون دلار و اوگاندا با ۴.۱ میلیون دلار، هفت کشور نخست فروش کالا در بین کشور‌های قاره آفریقا به ایران در سال گذشته بودند.

وی گفت: ۶۶ درصد واردات ایران از این قاره مواد غذایی و کشاورزی مانند چای، ذرت، قهوه، توتون، حبوبات، لاشه گوسفند و محصولات شیلاتی بودند و ۲۱ درصد نیز مواد معدنی مانند سنگ منگنز، سنگ و خاک روی، کنسانتره گروم، و ۱۳ درصد دیگر نیز عمدتاً روغن صنعتی و گریس، انواع تسمه، ماشین‌آلات، مواد شیمیایی و صنعتی و لوازم یدکی بودند.

سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت در خصوص موانع توسعه روابط اقتصادی با قاره آفریقا تاکید کرد: عدم شناخت ظرفیت‌ها در بین تجار ایرانی و آفریقایی، نبود یا کمبود حمل نقل ارزان، مستمر و فراگیر و موانع جابه‌جایی مستقیم ارز و پول، از موانع توسعه تجارت یا تجارت مستقیم بین ایران و قاره آفریقا است که رفع این موانع با اراده دولت‌ها و پیگیری بخش خصوصی تا حدودی به تجارت ایران با این قاره شتاب خواهد داد.

دیگر خبرها

  • پنجاهمین نشست بانک توسعه اسلامی در عربستان آغاز شد
  • حجم تجارت خارجی ایران ۱۵۳ میلیارد دلار است
  • شبه سوئیفت ایران از طریق ارز‌های ملی راه‌اندازی شد
  • آفریقا؛ قاره فرصت ها؛ موانع همکاری های تجاری ایران و آفریقا چیست؟
  • وزیر صمت: با وجود تحریم ۱۵۳ میلیارد دلار تجارت خارجی داریم
  • ۱۵۳ میلیارد دلار؛ حجم تجارت خارجی ایران
  • ما آماده تعامل هستیم، حجم تجارت خارجی ایران ۱۵۳ میلیارد دلار است
  • چند کشور آفریقایی کالای ایرانی می‌خرند؟
  • کمیته امداد، نهاد پیشران در حوزه اشتغال کشور است
  • بسترسازی برای جذب سرمایه‌های خرد مردمی برای توسعه پیشران‌های اقتصادی کشور